Harabelerde: Yıkım Zamanlarında Sanatsal Yaratımı ve Özgürlüğü Yeniden Düşünmek


Harabelerde: Yıkım Zamanlarında Sanatsal Yaratımı ve Özgürlüğü Yeniden Düşünmek

16 Ağustos 2024, Cuma, 20.00 (Türkiye Saati)

Süre: 1:30 saat, Çevrimiçi

Webinar ID: 836 5653 9687

Saat: Türkiye 20:00 (UTC +3), Filistin: 20:00 (UTC +3), Kaliforniya: 10:00 (Pasifik Saati, PT), Fransa: 19:00 (UTC +2)

 

Konuşmacılar: Judith Butler, Adania Shibli

Moderatör: Esra Yıldız

 

AICA (Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği) Türkiye, 16 Ağustos Cuma günü "In the Ruins:  Rethinking Artistic Creation and Freedom in Times of Destruction/Harabelerde: Yıkım Zamanlarında Sanatsal Yaratımı ve Özgürlüğü Yeniden Düşünmek" başlıklı çevrimiçi bir  etkinlik düzenliyor.

Günümüzün iki önde gelen entelektüeli, Amerikalı filozof Judith Butler ve Filistinli yazar Adania Shibli, yıkım zamanlarında sanatın, sanatçıların ve  entelektüellerin rolü, sanatsal özgürlüğün işlevi ve eksikliği, iktidara karşı gerçeği konuşmanın önemi ve böyle bir atmosferde destek  ağları oluşturma olasılığı hakkında konuşacaklar. 

Filistin'e karşı on yıllardır süren savaşın bir parçası olarak Filistin kültürel kurumlarının yıkılması, sanatçıların hedef alınması ve Filistin konusunda taraf tutanların kurumlardan dışlanması konularına odaklanarak, yıkım ve devam eden savaş koşulları altında sanatsal etkileşim ve ifade biçimlerini tartışacaklar.

 

AICA Türkiye başkanı ve İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Esra Yıldız’ın moderatörlüğünü yapacağı etkinlik, AICA International tarafından desteklenen "Birbirimizden Öğrenmek: Felaket Zamanlarında Sanat ve Kültür Alanında  Dayanışma Ağı Oluşturmak"  konuşma serisinin bir  parçası olarak düzenleniyor. 

 

Konuşma dili İngilizce’dir.

Judith Butler California Üniversitesi, Berkeley'de Lisansüstü Okulunda Profesör’dür ve Eleştirel Teori ve Karşılaştırmalı Edebiyat dersleri vermektedir. 1984 yılında Yale Üniversitesi'nden Felsefe alanında doktora derecesi aldı. Antigone’s Claim: Kinship Between Life and Death (2000), Precarious Life: Powers of Violence and Mourning (2004); Frames of War: When Is Life Grievable? (2009), Parting Ways: Jewishness and the Critique of Zionism (2012), Who Sings the Nation-State? (2008) Gayatri Chakravorty Spivak ile birlikte, Dispossession: The Performative in the Political (2013), Notes Toward a Performative Theory of Assembly (2015), Vulnerability in Resistance (Zeynep Gambetti ve Leticia Sabsay ile birlikte, 2016), The Force of Non-Violence (2020) ve What World is This? A Pandemic Phenomenology (2022) gibi pek çok kitabın yazarıdır. 2015-2020 yılları arasında, şu anda yönetim kurulunda eş başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Eleştirel Teori Programları Konsorsiyumu'nu başlatan Mellon Vakfı Hibesi'nin baş araştırmacısıydı. Butler, New York'taki Anayasal Haklar Merkezi'nin yönetim kurulu ve şu anda Barış İçin Yahudi Sesi'nin danışma kurulunda görev alarak çeşitli insan hakları örgütlerinde aktif rol oynamaktadır. 2024'te, Farrar, Straus ve Giroux ile birlikte Who’s Afraid of Gender? adlı kitabı yayınlanmıştır.

 

Adania Shibli  roman, oyun, kısa öykü ve anlatı denemeleri yazmıştır. 2001 yılında Masaas (Al-Adab, 2002; Touch olarak çevrilmiştir, Clockroot, 2009) adlı romanıyla ve 2003 yılında Kulluna Ba’id bethat al Miqdar aan el-Hub (Al-Adab, 2004; We Are All Equally Far from Love, Clockroot, 2012) adlı romanıyla iki kez Qattan Genç Yazarlar Ödülü-Filistin ödülüne layık görülmüştür. En son romanı Tafsil Thanawi (Al-Adab, 2017, Minor Detail-Küçük bir Ayrıntı olarak çevrildi, Fitzcarraldo Edition/İngiltere ve New Directions/ABD, 2020), 2020'de Ulusal Kitap Ödülü'ne ve 2021'de Uluslararası Booker Ödülü'ne aday gösterildi. Shibli ayrıca Avrupa'daki farklı üniversitelerde ve Filistin'deki Birzeit Üniversitesi'nde (2012-2018) akademik araştırma ve öğretim faaliyetlerinde bulunmaktadır.