AICA Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Evrim Altuğ Viyana’da


AICA Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Evrim Altuğ Viyana’da

Viyana’da 2018 yılında kurulan bağımsız kültür-sanat organizasyonu Verein K, bu yıl Visiting Critics Vienna 2019 kapsamında dünyanın farklı bölgelerinden sanat eleştirmenlerini ağırlıyor. 10 gün süren program kapsamında davet edilen sanat eleştirmenleri; Steirischer Herbst’ün küratörlüğünde hayat bulan Vienna Contemporary'yi keşfetme ve sanatçılar, teorisyenler, küratörler ile diğer aktörlerin de katılımıyla yapılan kişisel görüşmeler ile Avusturya sanat sahnesi ve Avusturya'da sanata yönelik algılar ve eleştiri anlayışı hakkında tartışma şansını buluyor.

Programa davet edilen eleştirmenler arasında Türkiye’den AICA Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Evrim Altuğ da bulunuyor. Programa Altuğ dışında katılan diğer sanat yazarları ise Rahel Aima (Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri), Louisa Elderton (Birleşik Krallık / Almanya) ve Kristian Vistrup Madsen (Danimarka).

Rezidans programı çerçevesinde davet edilen sanat yazarları ile “Farklı Bir Bakış: Viyana'da Sanat Eleştirmenlerini Ziyaret ve Eleştiri Yaklaşımları” başlıklı bir de panel gerçekleştiriliyor. Panelin moderatörlüğünü ise filozof, sanat eleştirmeni ve küratör Klaus Speidel üstleniyor. Speidel, Sorbonne’da görsel anlatı üzerine felsefe doktorası yapmış ve Avrupa’da çeşitli üniversitelerde sanat, işletme ve tasarım okullarında ders vermiştir. 2015 yılında AICA Fransa Sanat Eleştirisi Ödülü'ne layık görülen Speidel, monograflara ve kataloglara düzenli olarak katkıda bulunmakta ve Spike ve artpress için eleştiri ve teorik yazılar üretmektedir.

“Farklı Bir Bakış: Viyana'da Sanat Eleştirmenlerini Ziyaret ve Eleştiri Yaklaşımları” Paneli 28 Eylül Cumartesi Günü Gerçekleşecek

“Bugün eleştirinin farklı bağlamlarda rolleri nelerdir? Avusturya sanat sahnesi uluslararası sanat ortamı ile nasıl karşılaştırılır? Sanat hakkında neden ve nasıl yazıyorsunuz?” gibi sorulara cevap arayan Verein K'nın rezidans programı çerçevesinde Visiting Critics Vienna programının bir çıktısı olarak gerçekleşecek panelde Avusturya sanat sahnesinde sanat eleştirisi ve eleştirmenlerin üretim pratikleri etrafında pek çok soruya cevap aranacak.

Verein K Hakkında:

Verein K, Viyana'da bulunan çağdaş sanat ve kültürle eleştirel olarak ilgilenen projelere odaklanan bağımsız bir organizasyondur. Kurum; Jelena Kaludjerović, Dejan Kaludjerović ve Klaus Speidel tarafından Ocak 2018'de yüksek kalite standartlarını koruyarak eleştirel söylem inancını ve çağdaş sanat ile eleştiriyi daha kapsayıcı hale getirme hedefi ile kurulmuştur. Çağdaş sanata eleştirel yaklaşımları geliştirmek için üç programdan başlayarak farklı formatlar geliştirmiştir.