Sanat yayıncılığı ve eleştirisinin genç kalemi Tevfik İhtiyar'ı yitirdik.


 

AICA TR Basın Bildirisi, 17 Ocak 2019, Perşembe

Sanat yayıncılığı ve eleştirisinin genç kalemi Tevfik İhtiyar'ı yitirdik.

 

Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Derneği Türkiye Şubesi (AICA TR) olarak, ülkemizde sanat eleştirisi ve gazeteciliği alanında gösterdiği ilkeli ve ısrarlı tavırla bizlere de yol gösteren, rh+ Sanat Dergisi Yayın Kurulu Başkanı, sanat eleştirmeni ve yazarı Tevfik İhtiyar'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız

Yaşamının son diliminde İstanbul Beyoğlu Cezayir Sokağı'ndaki rh+ Art Project Ofisi’ndeki çalışmalarına, Sanat Yönetimi alanında akademik eğitim de almış oğlu Yiğit İhtiyar öncülüğü ile devam etmiş olan Tevfik İhtiyar, son dönemde yine oğlunun oluşum ve içeriğine doğrudan katkıda bulunduğu ve yaklaşık 20 yıldır kültür sanat gündeminde etki yaratan aylık rh+ Plastik Sanatlar Dergisi ile tanınıyordu. Yayın, Türkiye ve dünyadaki sanat fuarları, bienaller, yerellik-çağdaşlık çatışmaları, 'benzer' resimler ve mevcut kültürel kimlik atmosferi gibi çeşitli konularda hazırladığı soruşturma dosyalarıyla biliniyor.
 

Sn. İhtiyar, alanın hemen her görüşe dair profesyonellerine şeffaf ve demokratik bir iletişim platformu kazandırmak adına etik ve iyimser, maddi ve manevi çaba içindeki, ibret verici düzeyde çalışkan bir sanat emekçisiydi.
 

Kariyerinde Antik Sanat Galerisi (1996-2004), yine kendi ismini taşıyan Tevfik İhtiyar  Sanat Galerisi (Rumeli Caddesi, Nişantaşı, 2004-2008) ve rh+ Art Gallery isimli bir diğer galeri tecrübesi de bulunan Tevfik İhtiyar, son olarak geçen yıl Eylül ayında, kendi arzusu üzerine önsözünü Mehmet Ergüven, arka kapak metnini ise Evrim Altuğ'un imzaladığı ve 20 yılı aşan kariyerinde kilometre taşı sayılabilecek kültür ve sanat figürlerini buluşturan 50'ye yakın röportajdan oluşan bir seçkiyi, Rh+ Yayınları etiketiyle okurların ilgisine sunmuştu. 

Eleştirmen Doğan Hızlan, ilgili yayından söz ettiği 29 Eylül 2018 tarihli Hürriyet gazetesi köşe yazısında, şu ifadeleri kayda geçirmişti:

"Edebiyat dünyasında yazarın, şairin gizlerini keşfetmek, tür olarak daha kolaydır.  Ama görsel sanatlarda bu kolaylık sağlanamaz. Tevfik İhtiyar'ın 'Konuştuklarımız' başlıklı röportaj kitabı, bu konuda önemli bir anahtar."

520 sayfalık fotoğraflı ve renkli arşivsel değerdeki kitapta, İhtiyar'ın Ferruh Başağa'dan Şükran Moral'a, Bubi'den Yusuf Taktak'a, Ömer Uluç'tan Neş'e Erdok'a, Ara Güler'den Kristin Saleri'ye pek çok imza ile olan diyalogları sanat tarihine kazandırılmıştı. 

Bıraktığı yayıncılık, gazetecilik ve eleştiri emeği karşısında saygıyla eğiliyor, geride kalan tüm sevenleri ve sanat dünyasına sabır, kendisine ise evrenin o sınırsız renkli galerisinde, sonsuza dek huzur dolu nice okumalar diliyoruz.   

AICA TR 

YK adına,

Başkan: Fırat ARAPOĞLU