Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, İşletme Bölümü’nde tamamlayan Rana Öztürk, yüksek lisans derecesini Türkiye’deki Kavramsal Sanat Çalışmalarının Bir Analizi başlıklı teziyle İstanbul Teknik Üniversitesi'nin Sanat Tarihi Bölümü'nden aldı. 2006’dan 2015’e dek İrlanda’da yaşayan Öztürk, çağdaş sanat tarihi/teorisi ve sergi incelemeleri alanlarındaki doktora çalışmasını Dublin’deki National College of Art and Design (NCAD) okulunun Görsel Kültür Fakültesi’ne bağlı olarak Küresel Modernite Anlatıları: İlişkisel Coğrafyaların Haritalandırıldığı Yerler Olarak Uluslararası Çağdaş Sanat Sergileri başlıklı teziyle tamamladı. Bu dönemde aynı zamanda Dublin’deki Graduate School of Creative Arts and Media (GradCAM) araştırmacılarından biri oldu.
Akademik çalışmalarının yanı sıra küratör, koordinatör, editör ve çevirmen olarak da çeşitli kurumlarla çalışan Öztürk, 2007’de İrlanda’da Cork'un Shandon mahallesinde Slow Space Fast Pace, 2010’da 3. Sinopale kapsamında Sinop Halk Kütüphanesinde Geçici Olarak Rafa Kaldırıldı ve 2014’te İrlanda, Sirius Arts Centre’da We All Live on the Same Sea sergilerinin ve 2018'de Aslı Narin'in Millî Reasürans Sanat Galerisi'nde gerçekleşen solo sergisi Carpe Noctem'in küratörlüğünü yaptı. Ağustos/Eylül 2017'de Dublin'de Fire Station Artists' Studios'ta misafir küratörlük programına katıldı. MEIndex İrlandalı sanatçı filmleri veritabanı küratörü olarak yaptığı seçkiler Cityscape: The Ruins of the Present ve The Future is Another Country başlıklarıyla Temple Bar Gallery + Studios ve AMINI 17 sanatçı filmleri festivali kapsamında The MAC, Belfast'ta gösterildi. HER HÂL Kolektif etkinlikleri olarak Ekim 2017 ve Mart 2018'de Sinem Dişli ile birlikte Tekrar ∞ Döngü Konuşma ve Performans Serisi'ni düzenledi. Çeviri, söyleşi ve metinleri 2001’den bu yana çeşitli sanat dergi ve yayınlarında yayımlanmakta olan Rana Öztürk, 2015'ten beri Yeditepe Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi okullarda sanat tarihi, çağdaş sanat eleştirisi ve teorisi, görsel kültür üzerine dersler vermektedir. 2018'de İstinye Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başlamıştır.
Rana Öztürk has completed her Ph.D. with her thesis Narratives of Global Modernity: International Contemporary Art Exhibitions as Places for Mapping Relational Geographies at the National College of Art and Design, Dublin in 2015. She has also been a research scholar at the Graduate School of Creative Arts and Media (GradCAM) throughout her doctoral studies. Prior to that, she received her MA in Art History from the Istanbul Technical University with her thesis An Analysis of Conceptual Art Practices in Turkey.
Besides her academic work, until now she has also worked as a curator, coordinator, editor, and translator for various organizations and art events. She curated Carpe Noctem, a solo exhibition by Aslı Narin at Milli Reasürans Art Gallery in İstanbul (2018), We All Live on the Same Sea at Sirius Art Centre, Ireland (2014), Temporarily Shelved as part of the 3rd International Sinop Biennial in Turkey (2010) (co-curated with Vaari Claffey), and Slow Space Fast Pace as part of Cork Art Trail, Ireland (2007). She has been a curator-in-residence at Fire Station Artist Studios in Dublin in August/September 2017. Her film selections Cityscape: The Ruins of the Present and The Future is Another Country from MEIndex Irish artists' moving images database were shown at Temple Bar Gallery + Studios and AMINI 17 artist moving images festival at The MAC, Belfast. She organized Repetition & Cycle Talks and Performance Series I & II at SALT Galata, Istanbul in October 2017 and March 2018 with Sinem Dişli. She has been contributing to various art magazines, catalogues and publications since 2001. Rana is currently based in Istanbul and has been teaching art history, contemporary art criticism and theory, and visual culture at Yeditepe University, Bilgi University, and Boğaziçi University since 2015. In 2018, she started to work as an assistant professor at İstinye University.
E-mail: ranaoz@gmail.com
https://ncad.academia.edu/RanaOzturk